Socker finns i stort sett i all färdigmat, oavsett om det handlar om produkter som vi förväntar oss ska vara söta eller om det är färdiglagade köttbullar. Merparten av oss som lagar egen mat använder inte socker i matlagningen över huvud taget, mer än möjligen en pytteliten mängd som smakförhöjare i såsen.

Min och många andras åsikt är att socker är ett gift för kroppen. Ett dagligt och högt intag av socker gör oss beroende av söta smaker, socker gör oss feta och ett ständigt intag sliter på blodsockersystemet. Alltfler drabbas av diabetes typ 2 vilket inte är särskilt konstigt. Våra kroppar är helt enkelt inte gjorda för att klara av att processa den stora mängd socker och andra snabba kolhydrater som fullkomligt översvämmar dagens matbutiker. Det finns dessutom studier som visar att socker är inflammationsdrivande och inflammationer leder i förlängningen till sjukdomar. 

Läs mer på nutritionsfakta.se där det skrivs om vilka ämnen och livsmedel som är vanligast förekommande i diskussionen om matens effekt på inflammation. Gluten, mjölkprodukter, socker och kött lyfts fram som pro-inflammatoriska medan fisk, frukt, grönsaker, fullkorn, nötter, olivolja och kryddor betraktas som anti-inflammatoriska.

Valet av matprodukter är ditt!