Vad är Kostklok?

Kostklok är en blogg som i första hand ifrågasätter matubudet i butikerna och därmed också våra generella kostvanor. Trots ett obegränsat utbud av mat blir vi bara sjukare vilket säger mig att någonstans finns ett stort problem: Det är fel på maten vi konsumerar. Helt klart är att vi äter för mycket, men vi äter också fel saker vilket till stor del beror på utbudet i butikerna. Vår kost består till stor del av snabba kolhydrater och rent socker vilket gör oss mätta för stunden men redan efter någon timma skapar sug efter mera mat.

Bild på en tallrik med sallad, paprika och champinjoner.

Mera fina råvaror och mindre av helfabrikat i butikerna!

Bland inläggen finns också frågeställningar runt vården, t ex varför svensk sjukvård generellt verkar helt döva för kostens betydelse för vår hälsa. För mig var det svårt att förstå ända till jag nåddes av info om att i svensk läkarutbildning ingår endast 12-15 timmar näringslära. Då är det kanske inte så konstigt att vårdapparaten verkar helt ovetande om kostens betydelse för vår hälsa i allmänhet och tarmflorans status i synnerhet.

Kostkunskapen när det gäller diabetes verkar också ytterst bristfällig. Jag blev väldigt fundersam när en diabetiker berättade hur han/hon rekommenderades att äta godis över julen och möta upp med extra insulin. Jag har också kommit i kontakt med en person som med hjälp av egenvård i form av lchf-kost och träning kunnat dra ner kraftigt på insulindoserna och ändå hålla blodsockret på en stabil nivå. Den här personen fick diabetes 1 redan som barn och hade följt vården vårdens kostråd hela livet vilket tyvärr resulterade i att personen i vuxen ålder blev blind. Blindhet och benamputationer är tyvärr tragiska biverkningar av illa skött diabetes och att stora delar av vården inte tagit till sig att en kost som håller blodsockernivåerna stabila är a och o är en katastrof för alla diabetiker.

Inläggen gör inget anspråk på att vara vetenskapligt belagda, de grundar sig helt på egna och andras erfarenheter. Inläggens syfte är att skapa eftertanke och att ifrågasätta vad det är vi stoppar i oss, uppmana till att att äta för att främja en god tarmhälsa och att försöka undvika de värsta fällorna vad gäller dålig mat. Bara för att det får säljas betyder det inte att det är något som din kropp mår bra av. En god hälsa börjar redan i tarmen och ska jag uppmana dig till något är det att hålla din tarmflora i bra skick!

Syftet är inte att komma med pekpinnar, bara skapa eftertanke för att bli mera kritisk mot mat- och sockerindustrin som förser oss med produkter som allvarligt skadar vår hälsa. Och mot vården som envist förnekar sambandet mellan sjukdom och kost. Ta till dig det du vill och strunta i resten.

Jag har stängt av kommentarsfunktionen för bloggen då jag av erfarenhet vet att spammare skamlöst utnyttjar kommentarsfälten för att fylla dem med spam. Har varken tid, lust eller ork att sitta och radera spam ur inläggen, vissa dagar kan det komma flera hundra. Om du har någon synpunkt på det jag skriver är du välkommen att kontakta mig via kontaktsidan.

M v h Marie S